In memoriam
Helaas is van ons heengegaan onze oudste orgeldraaier, sfeermaker en steun en toeverlaat, Bertus Borkens.
Het onderstaande artikel verscheen op 12 augustus 2024 in de Tubantia.
Orgelman Bertus Borkens van De Tukker overleden: ‘Hij was in hart en nieren een muziekliefhebber’
Hij was ruim twintig jaar het gezicht van draaiorgel De Tukker. Als er ergens werd gedraaid, bepaalde Bertus Borkens de melodie. En als de klanken van het stadsorgel weer eens over de Oude Markt galmden, legde de deze week overleden Enschedeër de toeristen graag uit wat ze hoorden.
De magie begon toen hij als klein jochie voor de oorlog met zijn ouders in een klein Duits dorpje liep. Daar hoorde hij voor het eerst een draaiorgel. Het raakte hem in zijn ziel. „Wij zongen mee met alle liedjes en ik dacht: ‘Als ik later groot ben, wil ik dat ook.’”
Het duurde een half leven voordat de droom van Bertus Borkens uitkwam. Hij ging ‘gewoon’ aan het werk bij het assurantiekantoor van zijn schoonvader. Een draaiorgel kopen, zat er niet in. Tot hij een advertentie in een ouderenblad zag, waarin een orgelman werd gezocht. Hij meldde zich en kon meteen beginnen.
„Wat de eisen waren? Feitelijk niks”, vertelde hij een paar jaar geleden in Tubantia. „Als je een grammofoonplaat kunt opzetten, dan kun je ook een draaiorgel bedienen. Maar het helpt als je een beetje muzikaal bent en dat ben ik wel.”
De geboren Enschedeër was ruim twintig jaar vaste begeleider van stadsorgel De Tukker. In feite was hij tevens de concertmeester, meldt voorzitter Benno Molenkamp van de stichting. „Hij was in hart en nieren een muziekliefhebber. Bertus bepaalde welke melodieën er werden gespeeld. Ook voor de kinderen had hij aandacht. Hij liet ze graag draaien aan het wiel van ons kleinere draaiorgel ’t Tukkertje. Daar had hij veel plezier aan.”
Dat hij door corona een tijd niet kon draaien, vond Borkens dan ook vreselijk. Al snapte hij best dat niet iedereen de orgelmuziek evenveel waardeerde. Hij verklapte bij de viering van het 125-jarig bestaan van het stadsorgel dat er een enkele keer zelfs geld werd geboden om het orgel een uur stil te laten staan. Hij haalde er zijn schouders over op. „We kunnen niet allemaal hetzelfde mooi vinden. Ouderen vinden het leuk, het herinnert ze aan vroeger. Die steken hun duim op en zeggen: ‘Dat moet blieven hè?’”
Bertus Borkens overleed deze week op 92-jarige leeftijd.